Κύστη Κόκκυγα
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΠΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΑ
1. Τι είναι η κύστη κόκκυγα;
Η κύστη κόκκυγα ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο. Όπως υποδηλώνει και η λέξη ‘τριχοφωλεακό’ σημαίνει ‘φωλιά’ από τρίχες, που είναι και ένας από τους συχνότερους μηχανισμούς πρόκλησης. Είναι μια κοιλότητα με χρόνια φλεγμονή που αναπτύσσεται στον μαλακό υποδόριο λιπώδη ιστό που καλύπτει την περιοχή του κόκκυγα μεταξύ των γλουτών, γνωστής και ως ιεροκοκκυγική περιοχή ή πιο απλά ουρά.
2. Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Η μεγάλη πλειοψηφία είναι άντρες ηλικίας 15-30 ετών.
Παράγοντες κινδύνου είναι:
- Το αντρικό φύλο (3:1 με το γυναικείο)
- Η έντονη τριχοφυία
- Το υπερβολικό βάρος
- Η πολύωρη καθιστική εργασία
- Ο τραυματισμός και η συνεχής τριβή της περιοχής
3. Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
- πρώιμη φάση κύστης κόκκυγα:
Στην αρχή παρατηρείται ερεθισμός, ερυθρότητα, κνησμός (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο) και πόνος στην ουρά συνήθως στα πλαίσια κάποιου τραυματισμού, τριβής είτε συσσώρευσης πολλών τριχών στην περιοχή.
Στην αρχική αυτή φάση αν δεν υπάρξει πρόληψη και περιποίηση της περιοχής μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στην γνωστή και ως
- οξεία φάση κύστης κόκκυγα (οξεία φλεγμονή):
χαρακτηρίζεται από:
- Αύξηση των διαστάσεων της κύστης και μετατροπή της σε απόστημα
- Διάχυτη φλεγμονή της περιοχής
- Ήπια ενόχληση μέχρι ανυπόφορο πόνο
- Εκροή αίματος, πύου και ρυπαρού υγρού που λερώνει τον ασθενή
Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και συστηματικά συμπτώματα όπως
- Πυρετός
- Αδυναμία
Η θεραπεία σε αυτές της περιπτώσεις είναι η άμεση παροχέτευση και ο χειρουργικός καθαρισμός. Είτε η κύστη παροχετευθεί μόνη της αυτόματα είτε όχι χρειάζεται μια τομή συνήθως στην περιοχή, όπως σε όλα τα αποστήματα, ώστε να καθαριστεί η κοιλότητα από πύον ή τρίχες και να ανακουφισθεί ο ασθενής. Συνήθως χορηγούμε και αντιβίωση για να ολοκληρωθεί η αγωγή του ασθενή.
- χρόνια φάση κύστης κόκκυγα (χρόνια φλεγμονή):
είναι συνήθως αποτέλεσμα πολλών υποτροπιαζόντων επεισοδίων φλεγμονής της περιοχής (οξείας φάσης) και χαρακτηρίζεται από διόγκωση της περιοχής, πόνο συνήθως ηπιότερο από εκείνον της οξείας φάσης και δυσκολία στην καθημερινή δραστηριότητα αφού υπάρχει διαρκώς ευαισθησία στην περιοχή της ουράς.
Παράλληλα μπορεί να υπάρχουν και μικρά στόμια, στην περιοχή της ουράς γνωστά και ως συρίγγια που είναι μικροί πόροι που ενώνουν την κύστη με το δέρμα. Από τα στόμια αυτά μπορεί να εξέρχεται αιματηρό ή ρυπαρό υγρό, συνήθως πύον, που λερώνει το εσώρουχο του ασθενή.
4. Με ποιους τρόπους μπορούμε να περιορίσουμε τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;
Όπως με όλα τα χειρουργικά προβλήματα, βασική αρχή αντιμετώπισης είναι η άρση του αιτίου.
Στην πρώιμη φάση είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της και η πρόληψη της επέκτασής της. Όταν θα εμφανιστεί 1η φορά πόνος στην ουρά, ερυθρότητα ή ευαισθησία της περιοχής χρειάζεται
- περιορισμός της καταπόνηση της περιοχής για 5 – 7 ημέρες
- ξύρισμα των τριχών της ευρύτερης περιοχής και καλή υγιεινή της περιοχής (πλύσιμο μετά από κάθε κένωση αν είναι δυνατόν).
- χρήση μαξιλαριού όταν ο ασθενής κάθεται
- απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενής
Αν η ευαισθησία συνδυάζεται με έντονο οίδημα ή εκροή υγρού τότε μιλάμε για την οξεία φάση που χρήζει καθαρισμού της κοιλότητας. Αυτό επιτυγχάνεται υπό τοπική αναισθησία, με μια μικρή τομή, παροχέτευση, έκπλυση και καθαρισμό της περιοχής. Αναλόγως της έκτασης της φλεγμονής και τον συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί και η χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα για κάποιες μέρες.
Στη χρόνια μορφή με πολλά επεισόδια φλεγμονής που ταλαιπωρεί καιρό τον ασθενή είναι αναγκαία η χειρουργική παρέμβαση.
5. Ποιες είναι οι προτεινόμενες επιλογές χειρουργικής παρέμβασης για την κύστη κόκκυγα;
Ασχέτως τεχνικής ο στόχος είναι πάντα η πλήρης καταστροφή ή αφαίρεση τόσο της κύστης όσο και των συριγγίων που την συνοδεύουν μειώνοντας όσο περισσότερο γίνεται τον κίνδυνο υποτροπής.
α). Ανοικτή μέθοδος αφαίρεσης κύστης κόκκυγα
Αποτελεί μια από τις 2 κλασσικές τεχνικές με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δύναται να πραγματοποιηθεί τόσο με τοπική αναισθησία στο ιατρείο είτε με μέθη ή γενική αναισθησία στο χειρουργείο με νοσηλεία λίγων ωρών. Πραγματοποιείται με αναγνώριση όλων των συριγγίων, αν υπάρχουν και ακολούθως τομή στην περιοχή του κόκκυγα (ουράς). Με την τομή αυτή αφαιρείται η κύστη κόκκυγα με το σύνολο των συριγγίων και του παθολογικού ιστού. Μια τεχ/νική με υψηλούς δείκτες επιτυχίας και πολύ μικρή υποτροπή.
Το τραύμα που δημιουργείται στον κόκκυγα μένει ανοικτό να κλείσει από μέσα προς τα έξω, που απαιτεί χρόνο συνήθως 20 ημερών, αναλόγως της αρχικής βλάβης. Χρειάζονται αλλαγές ανά μία – δύο μέρες που ταυτόχρονα επιτρέπουν τον καθαρισμό της περιοχής και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, αποστημάτων και κακής επούλωσης.
β). Κλειστή μέθοδος αφαίρεσης κύστης κόκκυγα.
Μοιάζει την με ανοικτή μέθοδο αφού γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης, αλλά χρησιμοποιούνται ράμματα για την σύγκλειση του τραύματος στο τέλος του χειρουργείου. Χαρακτηρίζεται από ταχύτερη επούλωση, γύρω στις 10 ημέρες, αλλά και από υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, αποστήματος ή υποτροπής.
γ). Σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης κύστης κόκκυγα
με ενδοσκοπικό laser (SinusLaserTherapy – SiLaT) Με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, το λιγότερο τραύμα και πόνο, την ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα, την μείωση της νοσηλείας και του κόστους και την γενικότερη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων νέες τεχνικές έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στην φαρέτρα των χειρουργών για την θεραπεία των συριγγίων και της κύστης κόκκυγα. Μέσω της χρήσης μικροσκοπικών οπτικών ινών και τεχνολογίας laser είναι πλέον δυνατή η αντιμετώπιση τόσο της κύστης κόκκυγα όσο και του εν τω βάθει πολλές φορές δικτύου συριγγίων που την συνοδεύουν και που ευθύνεται πολλές φορές για υποτροπή, χωρίς να χρειάζεται αφαίρεση του υπερκείμενου δέρματος της περιοχής.
Μετά την χορήγηση τοπικού αναισθητικού μια τομή μικρότερη του ενός εκατοστού διενεργείται κατά μήκος της μέσης γραμμής πάνω από την κύστη ή στο σημείο που υπάρχει στόμιο από ήδη υπάρχον συρίγγιο της κύστης. Από αυτό το σημείο εισόδου διενεργείται καλός καθαρισμός της κύστης από τρίχες, ρυπαρό περιεχόμενο και νεκρό ιστό. Αν εντοπιστούν και άλλα στόμια συριγγίων, διενεργείται και σε αυτά η ίδια διαδικασία.
Στόχος είναι η αναγνώριση των ορίων της κύστης, όλων των συριγγίων και ακολούθως ο επιμελής καθαρισμός τους. Ακολούθως γίνεται χρήση ειδικάς οπτικής ίνας (σε σχήμα μικρού καθετήρα) με τεχνολογία laser (κυκλική-ακτινική διάχυση) που εισέρχεται τόσο στην κύστη καθώς και στο σύνολο των συριγγίων. Μέσω της ειδική κυκλικής οπτικής ίνας μεταφέρεται στην περιοχή ενέργεια με ισότιμη κυκλική κατανομή (σε μορφή ειδικής δέσμης ακτινοβολίας laser) που πετυχαίνει την καταστροφή όλου του επιθηλίου του εσωτερικού τοιχώματος της κύστης, των συριγγίων καθώς και του υπολειπόμενου φλεγμονώδους – κοκκιωματώδους ιστού.
Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται φωτοθερμική αποδόμηση οδηγεί στην συρρίκνωση της κύστης και την ταχεία επούλωση της περιοχής. Η εμπειρία και η αναγνώριση όλου του δικτύου των συριγγίων είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι εντυπωσιακό αφού γίνεται το ελάχιστο δυνατό τραύμα στον ασθενή, το χειρουργείο διαρκεί συνήθως γύρω στα 30 λεπτά, ενώ ο ασθενής δύναται να επιστρέψει τόσο στο σπίτι άμεσα όσο και στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς σε λίγες ώρες.
EMIStreatment
- ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- MINIMAL ΤΕΧΝΙΚΕΣ
- ΤΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ
- ΑΡΙΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
