Κύστη Κόκκυγα: Έλαχιστα επεμβατική χειρουργική
Ασχέτως τεχνικής ο στόχος είναι πάντα η πλήρης καταστροφή ή αφαίρεση τόσο της κύστης όσο και των συριγγίων που την συνοδεύουν μειώνοντας όσο περισσότερο γίνεται τον κίνδυνο υποτροπής.
α). Ανοικτή μέθοδος αφαίρεσης κύστης κόκκυγα
Αποτελεί μια από τις 2 κλασσικές τεχνικές με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δύναται να πραγματοποιηθεί τόσο με τοπική αναισθησία στο ιατρείο είτε με μέθη ή γενική αναισθησία στο χειρουργείο με νοσηλεία λίγων ωρών. Πραγματοποιείται με αναγνώριση όλων των συριγγίων, αν υπάρχουν και ακολούθως τομή στην περιοχή του κόκκυγα (ουράς). Με την τομή αυτή αφαιρείται η κύστη κόκκυγα με το σύνολο των συριγγίων και του παθολογικού ιστού. Μια τεχ/νική με υψηλούς δείκτες επιτυχίας και πολύ μικρή υποτροπή.
Το τραύμα που δημιουργείται στον κόκκυγα μένει ανοικτό να κλείσει από μέσα προς τα έξω, που απαιτεί χρόνο συνήθως 20 ημερών, αναλόγως της αρχικής βλάβης. Χρειάζονται αλλαγές ανά μία – δύο μέρες που ταυτόχρονα επιτρέπουν τον καθαρισμό της περιοχής και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, αποστημάτων και κακής επούλωσης.
β). Κλειστή μέθοδος αφαίρεσης κύστης κόκκυγα.
Μοιάζει την με ανοικτή μέθοδο αφού γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης, αλλά χρησιμοποιούνται ράμματα για την σύγκλειση του τραύματος στο τέλος του χειρουργείου. Χαρακτηρίζεται από ταχύτερη επούλωση, γύρω στις 10 ημέρες, αλλά και από υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, αποστήματος ή υποτροπής.
γ). Σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης κύστης κόκκυγαμε ενδοσκοπικό laser (SinusLaserTherapy – SiLaT)
Με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, το λιγότερο τραύμα και πόνο, την ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα, την μείωση της νοσηλείας και του κόστους και την γενικότερη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων νέες τεχνικές έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στην φαρέτρα των χειρουργών για την θεραπεία των συριγγίων και της κύστης κόκκυγα. Μέσω της χρήσης μικροσκοπικών οπτικών ινών και τεχνολογίας laser είναι πλέον δυνατή η αντιμετώπιση τόσο της κύστης κόκκυγα όσο και του εν τω βάθει πολλές φορές δικτύου συριγγίων που την συνοδεύουν και που ευθύνεται πολλές φορές για υποτροπή, χωρίς να χρειάζεται αφαίρεση του υπερκείμενου δέρματος της περιοχής.
Μετά την χορήγηση τοπικού αναισθητικού μια τομή μικρότερη του ενός εκατοστού διενεργείται κατά μήκος της μέσης γραμμής πάνω από την κύστη ή στο σημείο που υπάρχει στόμιο από ήδη υπάρχον συρίγγιο της κύστης. Από αυτό το σημείο εισόδου διενεργείται καλός καθαρισμός της κύστης από τρίχες, ρυπαρό περιεχόμενο και νεκρό ιστό. Αν εντοπιστούν και άλλα στόμια συριγγίων, διενεργείται και σε αυτά η ίδια διαδικασία.
Στόχος είναι η αναγνώριση των ορίων της κύστης, όλων των συριγγίων και ακολούθως ο επιμελής καθαρισμός τους. Ακολούθως γίνεται χρήση ειδικάς οπτικής ίνας (σε σχήμα μικρού καθετήρα) με τεχνολογία laser (κυκλική-ακτινική διάχυση) που εισέρχεται τόσο στην κύστη καθώς και στο σύνολο των συριγγίων. Μέσω της ειδική κυκλικής οπτικής ίνας μεταφέρεται στην περιοχή ενέργεια με ισότιμη κυκλική κατανομή (σε μορφή ειδικής δέσμης ακτινοβολίας laser) που πετυχαίνει την καταστροφή όλου του επιθηλίου του εσωτερικού τοιχώματος της κύστης, των συριγγίων καθώς και του υπολειπόμενου φλεγμονώδους – κοκκιωματώδους ιστού.
Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται φωτοθερμική αποδόμηση οδηγεί στην συρρίκνωση της κύστης και την ταχεία επούλωση της περιοχής. Η εμπειρία και η αναγνώριση όλου του δικτύου των συριγγίων είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι εντυπωσιακό αφού γίνεται το ελάχιστο δυνατό τραύμα στον ασθενή, το χειρουργείο διαρκεί συνήθως γύρω στα 30 λεπτά, ενώ ο ασθενής δύναται να επιστρέψει τόσο στο σπίτι άμεσα όσο και στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς σε λίγες ώρες.