Όζοι θυρεοειδούς. Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Οι όζοι θυρεοειδούς αδένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο εύρημα στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στις γυναίκες. Μια απλή εξέταση με υπέρηχο στην περιοχή του τραχήλου του λαιμού αναδεικνύει την παρουσία όζων σε ποσοστό κοντά στο 70%. Μόνο σε ένα 5-7% των γυναικών οι όζοι είναι ψηλαφητοί ενώ στους άντρες το ποσοστό αυτό είναι ακόμα χαμηλότερο (1-2%).
Οι Όζοι θυρεοειδούς στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην θυρεοειδική λειτουργία ενώ ο κίνδυνος κακοήθειας είναι χαμηλός (<5%).
Οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται αναλόγως με τον αριθμό των όζων που έχουν (μονήρης όζος ή πολλαπλοί όζοι) ενώ οι όζοι διαχωρίζονται βάσει των υπερηχολογικών χαρακτηριστικών.

Η διάγνωση των όζων και των χαρακτηριστικών τους γίνεται με τον υπέρηχο τραχήλου και τα αποτελέσματα αυτού καθορίζουν ποιοι όζοι πρέπει να παρακεντηθούν με λεπτή βελόνα (FNA: Fine – needle aspiration).
Μια πρώτη βασική διάκριση των όζων αφορά την σύσταση τους: η οποία μπορεί να είναι κυστική, συμπαγής ή μικτού τύπου με κυστικά και συμπαγή στοιχεία. Οι τελευταίοι εμπίπτουν στην κατηγορία των συμπαγών όζων.
Για απλούς κυστικούς όζους που ανιχνεύονται τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο η αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική με παρακολούθηση. Αν είναι ψηλαφητός ό όζος και ανιχνευτεί κλινικά συνήθως αναρροφάται ενώ αν το μέγεθος αυξηθεί απότομα ή ξεπεράσει τα 4 εκατοστά ή αν γίνουν 2 αποτυχημένες απόπειρες παρακέντησης τότε συνιστάται λοβεκτομή.
Για όλους τους υπόλοιπους όζους (συμπαγείς και μικτούς όζους) το μέγεθος τους καθώς και κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους καθορίζουν αν θα χρειαστεί FNA. Τα αποτελέσματα της FNA αξιολογούνται και κατηγοριοποιούνται με το σύστημα κυτταροπαθολογικής αναφοράς για τις παρακεντήσεις θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα, Bethesda που εν ολίγοις καθορίζει και μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στο 70% οι Όζοι θυρεοειδούς είναι καλοήθεις ενώ στο υπόλοιπο 25% υπάρχουν θυλακιώδεις αλλοιώσεις ή ατυπίες ακαθόριστης σημασίας ο κίνδυνος κακοήθειας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδοκρινολόγος, ο ακτινολόγος και ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς θα αποφασίσουν από κοινού αν θα χρειαστεί μόνο επανέλεγχος ή αν η χειρουργική παρέμβαση είναι η προτιμητέα λύση προς όφελος του ασθενούς.
Στο 5% των παρακεντήσεων που θα αναδειχθεί κυτταρικός τύπος με πολύ υψηλή πιθανότητα ή επιβεβαιωμένη κακοήθεια (Bethesda V, Bethesda VI) η χειρουργική επέμβαση (συνηθέστερα ολική θυρεοειδεκτομή) είναι μονόδρομος.
Κλείστε ένα ραντεβού και επισκεφθείτε την κλινική μας για περισσότερες πληροφορίες.