Quantcast

Σύγχρονη Αντιμετώπιση Ομφαλοκήλης.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση με πλέγμα και τρισδιάστατη (3D) εικόνα

Oμφαλοκήλη

Οι ομφαλοκήλες είναι οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος που εντοπίζονται στον ομφαλό ή γύρω από αυτόν σε απόσταση έως 3 εκατοστά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κήλης (European Hernia Society – EHS). 

Οι ομφαλοκήλες που εντοπίζονται ακριβώς στον ομφαλό ονομάζονται γνήσιες και εμφανίζονται συνήθως εκ γενετής. Ονομάζονται και συγγενείς ομφαλοκήλες και στην μεγάλη πλειοψηφία τους κλείνουν χωρίς κάποια παρέμβαση μέχρι την ηλικία των 20 ετών.   

Εκείνες οι ομφαλοκήλες που εμφανίζονται στους ενήλικες, ονομάζονται επίκτητες και συνήθως είναι παραομφαλικές, εμφανίζονται δηλαδή πέριξ του ομφαλού. Το 90% των ομφαλοκηλών που εντοπίζονται στους ενήλικες είναι επίκτητες και μόλις το 10% είναι συγγενείς, υπήρχαν δηλαδή από την βρεφική ή παιδική ηλικία. 

Είναι η δεύτερη συχνότερη κήλη μετά τις βουβωνοκήλες, με ποσοστό 10% μεταξύ όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ η συχνότητα εμφάνισης στον γενικό ενήλικο πληθυσμό είναι 2%. 

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση τους με αναλογία 3:1 σε σύγκριση με τους άντρες ωστόσο οι άντρες είναι εκείνοι που χειρουργούνται συχνότερα (70% των χειρουργείων ομφαλοκήλης) αφού ταλαιπωρούνται συνηθέστερα από τις επιπλοκές της νόσου όπως η περίσφιξη. Στις γυναίκες οι ομφαλοκήλες είναι ανατάξιμες στο μεγαλύτερο βαθμό. 

Σύγχρονη Αντιμετώπιση Ομφαλοκήλης

Συχνές ερωτήσεις αναφορικά με τις ομφαλοκήλες

Γεννιόμαστε με την ομφαλοκήλη ή την αποκτούμε όπως μεγαλώνουμε;

H ομφαλοκήλη όπως όλες οι κήλες μπορεί να είναι συγγενής, να γεννηθούμε δηλαδή με αυτήν, ή επίκτητη, να προκύψει δηλαδή κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής μας. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των συγγενών ομφαλοκηλών κλείνουν χωρίς να χρειαστεί κάποια παρέμβαση. Αν δεν κλείσουν αυτόματα μέχρι την ηλικία των 5, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση. 

Δεν ισχύει το ίδιο για τις επίκτητες που στο μεγαλύτερο σύνολό τους συνιστάται να αντιμετωπίζονται χειρουργικά ειδικά από την στιγμή που θα μας δώσουν συμπτώματα. 

Ποιες είναι οι κατηγορίες ομφαλοκήλης; 

Σε μια από τις πιο πρόσφατες κατηγοριοποιήσεις, η ευρωπαϊκή εταιρεία κήλης (European Hernia Society) χωρίζει τις ομφαλοκήλες σε 3 κατηγορίες αναλόγως της διαμέτρου του κηλικού χάσματος (σε εκατοστά)

α) Μικρή (0-1 εκατοστά)

β) Μεσαία (1-4 εκατοστά)

γ) Μεγάλη (> 4 εκατοστά)

Πόσο συχνή είναι η ομφαλοκήλη; Σε τι ποσοστό εμφανίζεται η ομφαλοκήλη στον πληθυσμό;

Σχεδόν το 2% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από ομφαλοκήλη ενώ ένας στους πέντε ενήλικες (σχεδόν 20%) θα εμφανίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή της.

Σύγχρονη Αντιμετώπιση Ομφαλοκήλης

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ή την επιδείνωση της ομφαλοκήλης; 

 Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου και οι μηχανισμοί πρόκλησης είναι οι ακόλουθοι

  • Παχυσαρκία
  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Νοσήματα συνδετικού ιστού 
  • Δυσκοιλιότητα 
  • Κάπνισμα και λοιμώξεις αναπνευστικού που προκαλούν έντονο βήχα 
  • Μεγάλοι όγκοι κοιλίας
  • Επεισόδια ειλεού, απόφραξης δηλαδή του εντέρου
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Υπερχοληστεριναιμία
  • Ασκίτης 

Τι συμπτώματα προκαλεί η ομφαλοκήλη και πόσο συχνά είναι;

Συνηθέστερα οι ασθενείς αναφέρουν

  • Πόνο (40%)
  • Πίεση και δυσφορία (20%)
  • Ναυτία και εμετούς (10%)

Πόσο επικίνδυνη είναι η ομφαλοκήλη;

Εκτός από τα συμπτώματα του πόνου, της δυσφορίας και της προπέτειας που προκαλεί οπτικά η ομφαλοκήλη υπάρχει και ένας κίνδυνος 30% η κατάσταση αυτή να εμφανίσει κάποια επιπλοκή που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση επειγόντως και συνηθέστερα χειρουργική. Το βασικότερο αίτιο είναι πως ο αυχένας της ομφαλοκήλης είναι συνήθως στενός σε σχέση με το περιεχόμενο της κήλης με αποτέλεσμα να μην μπορεί η κήλη να αναταχθεί.

Οι επιπλοκές αυτές είναι οι παρακάτω 

– Εγκλωβισμός και μη ανάταξη του περιεχομένου της κήλης

– Απόφραξη του εντέρου και εμφάνιση ειλεού

– Περίσφιξη και νέκρωση του εντέρου και του λίπους της κοιλιάς, κατάσταση που είναι επικίνδυνη για την ζωή

– Φλεγμονή του υπερκείμενου δέρματος, εξέλκωση του και εμφάνισης νέκρωσης ή ακόμα και συριγγίου του εντέρου με το δέρμα με εκροή εντερικού περιεχομένου.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης;

Η πιο μοντέρνα τεχνική αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης, ειδικά όταν η κήλη (το κηλικό χάσμα) είναι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό είναι η λαπαροσκοπική καθώς και η ρομποτική αποκατάσταση με πλέγμα. Αναφορικά με την χρήση ή όχι πλέγματος έχει φανεί πως όταν το χάσμα είναι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό η χρήση πλέγματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης. 

Ο κίνδυνος υποτροπής αν δεν χρησιμοποιηθεί πλέγμα, ακόμα και για μικρές κήλες κάτω των 2 εκατοστών είναι σημαντικός και φτάνει το 10%.

Ποια άλλο προβλήματα συνυπάρχουν συχνά με την ομφαλοκήλη;

Διάσταση λευκής γραμμής ή / και άλλες κήλες ειδικά κατά μήκος της γραμμής της κοιλιάς (επιγαστρική κήλη, κήλη υπογαστρίου) 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής  αποκατάστασης ομφαλοκήλης σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο;

Τα σημαντικότερα  πλεονεκτήματα των νεότερων τεχνικών, όπως είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική αποκατάσταση, είναι: 

a. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος 

– η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 3 μικροσκοπικών οπών (λίγων χιλιοστών)

b. Λιγότερες μετεγχειρητικές αιμορραγίες 

– ο χειρουργός έχει άμεση και συνεχή όραση όλων των δομών που επιστρέφουν στην κοιλιά του ασθενούς μετά την ανάταξη της κήλης

c. Δυνατότητα για τοποθέτηση μεγαλύτερου πλέγματος 

– υπό άμεση όραση τοποθετείται πλέγμα που υπερκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό το κηλικό χάσμα. Η τεχνική αυτή έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των υποτροπών, της επανεμφάνισης δηλαδή ομφαλοκήλης και συνεπώς και των επανεπεμβάσεων.

d. Ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα

– το μικρότερο τραύμα αλλά και η οπίσθια καθήλωση του πλέγματος που υπερκαλύπτει το χάσμα της κήλης επιτρέπει την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης της κήλης. 

e. Αναγνώριση και αποκατάσταση και άλλων κηλών της μέσης γραμμής ταυτόχρονα

– χωρίς άλλες τομές, χρησιμοποιώντας το ίδιο ή ακόμα μεγαλύτερο πλέγμα

f. Ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με το πλέγμα σε περιπτώσεις ταυτόχρονης διάστασης λευκής γραμμής (diastasis recti)

– μια συχνή πάθηση που συνυπάρχει με την ομφαλοκήλη ειδικά στις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη είναι η διάσταση της λευκής γραμμής. Η χρήση πλέγματος βοηθάει στην βελτίωση των συμπτωμάτων που αυτή προκαλεί.

Ποια πλεονεκτήματα προσθέτει η χρήση τρισδιάστατης (3D) εικόνας στην λαπαροσκοπική και την ρομποτική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης;

Η χρήση της τρισδιάστατης εικόνας καταρχάς προϋποθέτει την ύπαρξη των πιο σύγχρονων μηχανημάτων και οθονών καθώς και την εκπαίδευση και την εξοικείωση του χειρουργού με την συγκεκριμένη τεχνολογία. Η τρισδιάστατη εικόνα δίνει στον χειρουργό την αίσθηση του βάθους και της προοπτικής επιτρέποντας του να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις του καθώς και ταχύτερη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να συναντήσει κατά την διάρκεια της επέμβασης όπως η αιμορραγία. Ειδικά αναφορικά με τα χειρουργεία που απαιτούν χρήση και καθήλωση υλικών όπως είναι τα πλέγματα, η τρισδιάστατη εικόνα συμβάλει στην μείωση των αστοχιών κατά τοποθέτηση και την καθήλωση του πλέγματος καθώς και στην μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο στην μείωση τόσο των κινδύνων όπως αιμορραγίες και οι κακώσεις του εντέρου όσο και των υποτροπών. 

Πόσο γρήγορη είναι η ανάρρωση μετά το χειρουργείο και τι φάρμακα χρειάζεται να παίρνουμε;

Η ανάρρωση είναι εύκολη και πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με το παρελθόν. Ο ασθενής κινητοποιείται 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο και σιτίζεται το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα λαμβάνει εξιτήριο με οδηγίες για αποφυγή βάρους πάνω από 10 κιλά για τον 1ο μήνα. Το περπάτημα  (15-20 λεπτά, 2-3 φορές την ημέρα) είναι απαραίτητο τις πρώτες 2 εβδομάδες ενώ από την 3η εβδομάδα επιτρέπεται και η ήπια αερόβια άσκηση όπως το χαλαρό τρέξιμο. 

Οι ενοχλήσεις, αν υπάρχουν, είναι ήπιες τις πρώτες μέρες και αντιμετωπίζονται πλήρως με απλά παυσίπονα, ενώ λόγω της τοποθέτησης του πλέγματος δίνεται και προληπτικά αντιβίωση για λίγες ημέρες.

Κλείστε ένα ραντεβού και επισκεφθείτε την κλινική μας για περισσότερες πληροφορίες.

Testimonials

Ποιες είναι οι εντυπώσεις των ασθενών μας;

Εξαιρετικός γιατρός αλλά κυρίως καλός άνθρωπος. Χαμογελαστός καθησυχαστικός και κυρίως αποτελεσματικός. Πήγα στον κο Μακρή για αφαίρεση χοληδόχου λόγω γνωριμίας και με αρκετές συστάσεις. Έκτοτε τον συστήνω και τον εμπιστεύομαι και ο ίδιος

— Χρήστος Γυφτογεωργίου

We consider Marinos Makris to be our family doctor. He has operated on my father and has carried out minor surgery on my brother. He is a competent Surgeon, and a honest, very friendly and reliable MD. I strongly suggest him as a General Surgeon and Ι consider my self lucky to have him as a friend

— Ilias Bissias

Ο γενικός χειρουργός κύριος Μαρίνος Μακρής αποτελεί εξαιρετικό επαγγελματία με ήθος, άψογη κατάρτιση και επαγγελ-ματισμό. Τον ευχαριστούμε η σύζυγός μου και εγώ θερμά για την άψογη συνεργασία στην επέμβαση που της έκανε, και τον συστήνουμε ανεπιφύλακτα

— Σωτήρης Μαραβέλης

Εξαιρετικός επιστήμονας, καταρτισμένος και σαφής. Πολύ επεξηγηματικός, αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο στον ασθενή του, και δείχνει την δέουσα προσοχή στην επέμβαση, ανεξαρτή-τως της σοβαρότητας ή της διάρκειάς της. Ευχαριστούμε!

— Λευτέρης Γκύζης

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κλείστε ένα ραντεβού και επισκεφθείτε την κλινική μας

Χειρουργικό Ιατρείο – Κλινική EMIS

Λεωφ. Καλυβίων και Φιλοπάππου Λαγονήσι Email: [email protected] Τηλ.: +30 22913 02992 Κιν.: +30 6933386257

Χειρουργικό Ιατρείο – Κλινική EMIS

Λεωφόρος Κηφισίας 46, 11526 Αθήνα Email: [email protected] Κιν.: +30 2107795314 Κιν.: +30 6933386257